dijagnoza ADHD

Koraci do dijagnoze ADHD-a u odrasloj dobi

ADHD je neurorazličitost koja se teško prepoznaje u odrasloj dobi i stručnjaci su ju manje skloni pretpostaviti kao dijagnozu iz više razloga.

Prvo, postoji fenomen „filtar razmišljanja“. Primjerice, psiholog koji se bavi anksioznošću bit će sklon sve simptome opisati kroz anksioznost. Psihijatar koji se bavi poremećajima ličnosti bit će skloniji pomisliti da je riječ o simptomima nekih od njih.

Drugo, svijest o ADHD-u toliko je naglo „eksplodirala“ da su stručnjaci manje skloni postaviti dijagnozu jer misle da je to neki trend ili nešto „popularno“, kao i sumnja u „preuveličavanje“ i „google/ Tik Tok samodijagnoze“.

Treće, veliki dio psihologa i psihijatara je nije u dovoljnoj mjeri upućen u teškoće mentalnog zdravlja neurorazličitih osoba kao što su to edukacijski rehabilitatori i logopedi (fun fact: jesi li znao/la da sam bazično mag.logopedije?).

Četvrto, postoje mnogi komorbiditeti tj.preklapanja ostalih teškoća mentalnog zdravlja koje prikrivaju ADHD (cPTSD, anksioznost, depresija, i dr.).

Koraci dijagnostike ADHD-a :

1. Test samoprocjene ADHD-a

Klikom ovdje preuzmi besplatni test za samoprocjenu. U opisu testa piše kako tumačiti rezultate te postoji li opravdana sumnja na ADHD. (klik na test za samoprocjenu)

2. Psihološko testiranje

T.O.V.A test jedan je od testova kojim se procjenjuje prisutnost ADHD-a. Test najčešće provodi psiholog. Preporučam ti raspitati se za procjenu kod stručnjaka koji ima iskustva u radu s odraslim neurorazličitim osobama, posebice u radu s ADHD-om. Osobno NE provodim dijagnostiku.

3. Potvrda dijagnoze procjenom psihijatra

Sa procjenom psihologa sljedeći korak je potvrda dijagnoze kod psihijatra koji po potrebi pripisuje lijekove. Također preporučam da to bude psihijatar koji je upoznat s ADHD-om kod odraslih.

Što nakon dijagnoze?

Često samo saznanje da sve što proživljavaš ima ime i upoznavanje s obilježjima ADHD-a donosi ogroman osjećaj olakšanja. Međutim, nije dovoljno da samo znaš da imaš ADHD, čeka te ostatak života s njim. Ne može se izliječiti, to je neurorazličitost.

Psihoterapija

Psihoterapija ti pomaže u ovladavanju svojom impulzivnošću, emocijama, pretjeranim analiziranjem. Također, podrška je u izgradnji samopoštovanja, samopouzdanja i zdravih životnih navika te odnosa sa sobom i drugima. Bavimo se traumama iz djetinjstva, ograničavajućim obrascima mišljenja i ponašanja.

Coaching

Coaching ti pomaže u razvijanju strategija za upravljanje dnevnim zadacima, formiranjem zdravih navika i stvaranjem osjećaja strukture i rutine, poboljšanje radnog učinka, izgradnju uspješnih radnih odnosa i napredovanje u karijeri.

Trenutno ti nudim usluge psihoterapijskog rada te je plan mog daljnjeg profesionalnog rasta i razvoja upis coaching edukacije (jesen 2023.).

Ako si stručnjak i želiš naučiti više o (psiho)terapijskom radu s odraslim osobama s ADHD-om, u prodaji je snimka webinara „Terapijske tehnike u radu s ADHD-om“ po cijeni od 30 eura. Kontaktiraj me ovdje.

Utisci sudionika webinara:

„Istinski kvalitetna predavačica, vrlo jasno i razumljivo iznesen sadržaj. Predavanjem sam dobila puno informacija. Definitivno sam stekla bolji uvid u funkcioniranje osoba s ADHD-om što mi je i bilo bitno.“

„U suštini, sve super. Lijepo je bilo čuti neke informacije koje su mi već potvrdile neke misli i saznanja, ali i dali uvid u to koliko su neka životna iskustva tj način na koji cijeli život doživljavam svijet oko sebe i kako mi misli vrte, kako se ponašam…da sve to ima smisla tako reć. Ima poveznicu i objašnjenje. Lea je to super i prezentirala, s obzirom da sam osoba koja sumnja na adhd teško mi je inače držati fokus na bilo kakvim predavanjima na duže vrijeme, ali super je to odradila i prezentacija je bila taman dovoljno vizualno stimulirajuća da me drži prisutnom(od boja, kompozicije itd),tako da sam jako zadovoljna.“

Prijavi se na Newsletter

Uspješno si se prijavio/la na
Newsletter listu.

Veselim se zajedničkom druženju!

(Za svaki slučaj provjeri svoj “ Spam”folder)